Що таке МДФ?

Що таке МДФ?

МДФ – екологічно чистий матеріал. Технологія виробництва виключає використання шкідливих для здоров’я епоксидних смол і фенолу . При цьому варто особливо відзначити , що основним сполучним елементом волокон є легнін , який виділяється при нагріванні деревини. Таким чином , екологічна чистота МДФ досягається завдяки тому , що в якості головного в’яжучого  виступає не синтетичний , а природний матеріал.

МДФ має високу міцність і стійкість до впливів вологості , грибків і мікроорганізмів. Саме тому плити МДФ широко використовуються при виготовленні дверних полотен, коробок, лиштви.

Властивості МДФ. Деревоволокнисті плити середньої щільності відомі у світі під абревіатурою МДФ (MDF , Medium Density Fiberboard ) . Вперше ця продукція була виготовлена в США, не заводі фірми Allied Chemical Corporations Barret Division в 1966 році. Технологія грунтувалася на мокрому способі . У сімдесятих роках отримало розвиток виробництво по сухому способу з річним випуском МДФ 380 тис. м. куб. (1975 рік). Удосконалення виробництва плит пов’язане з ім’ям шведської фірми ” Sunds Defibrator ” . На кінець 1990 року в світі вже працювало 74 заводи із загальною потужністю в 6.8 млн. м.куб. Виробники меблів і дверей досить швидко оцінили переваги нової продукції . Міцність МДФ в 1,8-2 рази вище міцності деревостружкових плит. Завдяки гладкій і твердій поверхні МДФ прекрасно підходять для обробки прогресивними методами каширування , для фанерування тонким шпоном , імітаційного друку , покриття лаками і емалями. При цьому виключаються відомі недоліки масивної деревини: анізотропність властивостей залежно від напрямку волокон , схильність до розтріскування при зміні температурних умов експлуатації і т. д. Не так давно деякі компанії почали виготовляти МДФ підвищеної щільності , який являє собою тонкий листовий матеріал високої щільності , отриманий методом гарячого пресування подрібнених деревних волокон. Пресування цих плит відбувається при більш високому тиску , що забезпечує підвищену міцність виробам при відносно невеликій товщині плити.

Щільні однорідні середні шари МДФ дозволяють здійснювати фрезерування профільних крайок , а також глибоке профілювання. У плитах МДФ , як і в бездефектній , масивній деревині , можна прорізати пази , їх можна фрезерувати і свердлити . Вироби з МДФ можуть бути встановлені в приміщеннях з відносною вологістю до 80 % , проти 60 % для дерев’яних виробів.

2017-08-10T14:58:42+02:00 26.06.2017|